Moc energetyczna składników wegetariańskich
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej powszechna wśród ludzi w różnym wieku. Osoby, które przestają jeść mięso, muszą zastąpić je innym białkiem, aby organizm mógł dalej prawidłowo funkcjonować. Stąd też warto swoją dietę ułożyć razem z dietetykiem, który uświadamia, które składniki mają bogactwo białka. Są to przede wszystkim rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, ciecierzyca, soczewica oraz wszelkiego rodzaju kasze. Polecane są nie tylko na obiad, ale również na kolację czy deser, dzięki czemu unika się wilczego głodu. Na diecie wegetariańskiej spożywa się bardzo dużą liczbę warzyw oraz owoców, o całym bogactwie witaminowym. Rynek jest pełen różnorodnych produktów zarówno tradycyjnych, sezonowych, regionalnych, jak i zagranicznych. Dzięki temu o każdej porze roku można jeść zupełnie co innego, a jednocześnie mieć bardzo zbilansowaną dietę. Jako, że organizm funkcjonuje już nieco inaczej, warto dostarczać częściej energetycznych składników, ponieważ ciało musi być utrzymane w odpowiedniej stabilizacji pokarmowej. Najwięcej energii dają naturalne soki świeżo wyciśnięte, zarówno warzywne jak i owocowe, a także bardzo lekkie przekąski bakaliowe. Cukier zostaje zastąpiony ksylitolem lub stewią, natomiast sól jodowaną zamienia się na zioła świeże oraz suszone.
Jak komponować dania wegetariańskie?
Dania wegetariańskie powinny zawierać wszystkie składniki odżywcze, aby ciało zachowało swój wigor przez długie lata. Odpowiednie proporcje dopasować można po zrobieniu badań medycznych, aby sprawdzić, które składniki są najbardziej potrzebne dla organizmu. Pomocne mogą być przepisy osób, które już wiele lat temu przeszły na wegetarianizm i polecają tę dietę innym. Bardzo często zmiana nawyków żywieniowych zmieniła ich samopoczucie, dodała energii i sprawiła, że ciało stało się bardziej jędrne. Śniadania na diecie wegetariańskiej są lekkie, pożywne, pełne białka, witamin oraz sporej dawki żelaza. Produkty warto kupować na targu, bazarze, a także bezpośrednio od rolników, szczególnie uprawiających ogrodnictwo ekologiczne. Nie można zapominać o wodzie mineralnej, ponieważ wypłukuje toksyny oraz nawadnia organizm od środka. Obiady oraz kolacje zazwyczaj są pełne różnorodnych warzyw sezonowych, świeżych oraz gotowanych. Niektórzy wegetarianie jadają od czasu do czasu mięso ryb, a także nabiał czy jaja. Bardziej restrykcyjna dieta opiera się tylko na roślinach, które muszą być wysokiej jakości. Zmiana diety zmusza niejedną osobę do uprawy własnego ogrodu, dzięki czemu jest większa świadomość tego, co pojawia się na talerzu. Dzieci powinny zmieniać dietę pod nadzorem rodziców oraz lekarza, tak aby ich wyniki medyczne były nadal w normie.